*שם:
*טלפון:
אימייל:
*הערה:


  • אנשים שנטעו עצים - תיעוד הנוי והנוף בכנרת

    לנו מובן מאליו שאזור הכנרת ירוק, עטור עצי נוי ופרי ושפע צמחייה סביבו. אך לא תמיד היה כך. בשנת 1908 היה הכל צחיח מסביב.

    השינוי חל בעקבות "שגעון לדבר" של אדם אחד מוטק'ה חדש, חבר קבוצת כנרת, שלאחר שעות העבודה נהג לסקל אבנים במו ידיו משטחים נרחבים סביב ולנטוע בהם עצים מסוגים שונים והדביק בכך חברים נוספים.

    תהליך ארוך שנים שנשא פרי ושינה את פני חבל ארץ זה.

    אדם יוצר שינוי.

     

    את ספרו של שמואל חדש ז"ל מקבוצת כנרת ערכתי משני קרטונים עמוסי קלסרים, עלונים, דפים שכתב שמואליק במשך השנים ועשרות תמונות. בשנת 2004 יצא הספר לאור וקיבל ביקורות טובות.


     
  • ילדי החצר - ילדי כנרת הראשונים שנולדו ב"חצר כנרת" לפני המעבר לישוב הקבע.

    ספר זה הוא ספרם של ילדי החצר, חצר כנרת. ילדים שגדלו באותה חצר שחורה, סגורה בחומה ופרוצה לכל רוח לפי הגדרתו המאוחרת של אחד מהחלוצים.

    חצר כנרת היתה המעבדה החברתית של צעירי העלייה השניה. היא נוסדה ב-1908. יחד עם הממסד הציוני גיבשו בה הצעירים את דרכי ההתמודדות של בני הדור עם בניינה של ארץ ישראל ועם צמיחתם הם כיחידים וקבוצות.


     
  • עין גדי - יומן שליחות

    ספר זה מאגד בתוכו את ראשיתה של עין-גדי מאז ימי היאחזות הנח"ל, איזרוח המקום ותקופת השליחות, כאלבום תמונות וזכרונות, המלקט קטעי יומנים ומכתבים, דפי עלון עין-גדי - "אפיק", שיצאו כמעט מידי שבוע במהלך השנים וסיפור על קשר חם ואמיץ שנרקם בין משפחת חדש לכמה מחברי עין-גדי.


     
  • שכונת הצריפים

    .


     
  • כתבה מהעיתונות על הספר ילדי החצר

    ארכיון עיתונות, 18.4.2008 מוקי צור, תחיה שירן, קרני עם-עד, יוחי שטיינהרדט-בארי

     ילדי בראשית שלנו / מוקי צור

    שמואל חדש מכינרת מתאר בספרו את הילדים הראשונים של הקבוצה * ודרכם את ההיסטוריה של הציונות והקיבוץ * מוקי צור קורא וממליץ:

    לארכיון ההיסטורי של המפעל הציוני נוסף עוד כרך, עבה וצנוע. הקובץ, "ילדי החצר", מאת שמואל חדש מכינרת, מספר על כמה עשרות ילדים שנולדו בחצר כינרת מאז הוקמה החווה לפני מאה שנים, ועד המעבר של קבוצת כינרת מן החצר לגבעה שהייתה לה למקום הקבע בשנת 1929.

     

    האם יש אפשרות להפוך את ההיסטוריה לביוגרפיה של אנשים? זוהי שאלה גדולה. הרי מעבר לביוגרפיות קיימים המוני האדם ורעידות האדמה, ארגונים ושליטים, כלכלה ומלחמת מעמדות, תולדות הפלדה והחיידקים. מי שמתעלם מן הקווים הבלתי-אישיים החוצים את הביוגרפיות ומשפיעים עליהן - מתעלם גם מן השריטות העמוקות ומן החלומות העוברים בכל סיפור שמעורבים בו אנשים. ובכל זאת, האוטופיה שבסיפור ההיסטוריה כתולדותיהם של אנשים - חשובה, ועשויה להוות גם קנה-מידה לביקורת, וגם ביטוי של מאוויים עמוקים לדמוקרטיה, המכירה בסיפור של כל אחד ואחד ובזכותו להשתתף בעיצוב הגורל הציבורי. אין זו הפרטה של ההיסטוריה, אלא אמונה בהיסטוריה כשיח משותף של ביוגרפיות המעצבות את עתידן.

     

    "ילדי החצר" עוסק בכל הילדים שנולדו בחצר כינרת. המעבר של קבוצת כינרת לגבעה, סמוך למאורעות של שנת 1929, שינה את גורלה של החצר והגדיר את הילדים. יש בכוחו של שמואל חדש לספר את סיפורם לא רק כנובר בתיקים ובוחר תצלומים אלא כעד רגיש, כמי ששייך לחבורה. למרות שהספר הוא ביוגרפיה של כל ילד בחצר - הוא גם ראי קבוצתי, סיפור של חבורה בעלת תודעה של יחד. כל אחד מהילדים מוצא את פינתו בספר, אך התמונה הכללית חשובה גם היא. ההיסטוריה של הציונות הייתה תמיד גם ההיסטוריה של הילדות, כנוף רוחני המתגלה בחייו הבוגרים של האדם. בספרות הציונית היה סיפור הילדים חלק חשוב ומקורי של ההיסטוריה היהודית. הדגשת הילדות והנאמנות לה היו לערכים מהותיים.

    בסיפור "ילדי החצר" ניתן למצוא את עקבותיהם של מאורעות גדולים. הילדים נרתמים לעגלה המרופטת של ההיסטוריה, המערערת כל העת על הערכים לפיהם חיו בבית הספר: עבודה, מחויבות מוסרית לחברה, פיתוח יצירה והשכלה. הם מתגייסים למלחמות מתוך תחושה של מחויבות עליונה, אך מגלים בהן את החורבן הגדול.

    הרוצה לפענח חלק מסוד האופי המיוחד של החברה הכינרתית לדורותיה, את מתחיה ומלחמותיה הפנימיות, את יסודות השבטיות המשפחתית הכמעט-איכרית, את הקושי והחמימות שבה, את הגאווה, את שיריה של נעמי שמר, הילדה שנולדה על הגבעה ולא הייתה ילדת החצר, את הלחן וההומור - ילך לספר הזה, ספר שלא מתבייש לאהוב.

     

  • על שמואל חדש

    את שמואל חדש, שמואליק, הכרתי בשנת 2002, כאשר קיבל המלצה מהעורכת רזיה בן גוריון ומהסופר צדוק אשל ז"ל לפנות אלי לכתיבת ועריכת ספרו "אנשים נטעו עצים"

    בשנת 2004, לאחר שנתיים של עבודה מאומצת, יצא לאור הספר שקיבל ביקורות טובות.

    שמואליק לא נח לרגע, תמיד היה עסוק בפרוייקטים שונים, הפעם הפנה את מרצו לכתיבת הספר הבא, שגם אותו ערכתי עבורו "ילדי החצר".

    בהמשך ערכתי את ספרו "עין גדי - יומן שליחות".

    לאחר פטירתו של שמואליק, כתב עליו מוקי צור בעיתון הארץ

    אחד מ"ילדי החצר"

    http://www.haaretz.co.il/news/education/1.1593165

    עותקי הספרים נמצאים בספרייה הלאומית בירושלים


     
BizMakeBiz פותח ע"י